Moscatel Do Douro of Moscatel de Setubal ?

Portugal is een land van grote wijnen, en hieronder vallen ongetwijfeld ook de versterkte wijnen, waaronder de beroemde Moscatel.

Als we aan Muscat denken, denken we meteen aan de regio Setúbal, en de waarheid is dat dit de regio was die het deed groeien en die het internationale faam bezorgde. 
Maar de Douroregio produceert ook in grote hoeveelheden versterkte Muscat, een andere versie dan de Setúbal, maar met andere charmes. 
In Setúbal kennen we de Moscatel de Setúbal of Moscatel Branco (Muscat d’Alexandrië), de Moscatel Roxo (de blauwe variant) en de Moscatel de Douro (kleiner en minder blauw). Voor de gewone Moscatel de Setúbal wordt de Moscatel Branco het meest gebruikt, voor de bijzondere soorten wordt de Moscatel Roxo veelal aangewend. Ter verduidelijking, verwar Moscatel de Setúbal niet met andere moscatel-variëteiten, zoals Moscato d'Asti en Muscat Ottonel - hoewel gemaakt van dezelfde druivenfamilie, zijn dit totaal verschillende wijnen!

In de twee regio's zijn de gebruikte Moscatel-variëteiten verschillend, aangezien Moscatel Galego in de Douro groeit, en in Setúbal Moscatel Graúdo en Moscatel Roxo. 
De Moscatel Galego is tot op zekere hoogte overal in de afgebakende Douro-regio te vinden, maar vooral rond de steden Alijó en Favaios en aan de noordkant van het centrale hart van de Douro, de Cima Corgo-regio, op hoog golvende terrassen met wijngaarden. Moscatel de Setúbal  groeit in de sub-regio met dezelfde naam. Península de Setúbal kent 2 sub-regios, Palmela (1) & Setúbal (2)

setubal
 
De productiemethode is in beide regio's hetzelfde, met andere woorden, halverwege de gisting wordt wijnbrandewijn toegevoegd, waardoor het gistingsproces stopt en het resultaat een zoete en alcoholische wijn is. Over het algemeen worden ze beschreven door dezelfde aromatische tonen, de typische van muscat: lychee, gekonfijte sinaasappel, citroen, rozijn .
 
De verschillen tussen beide regio's zijn toch waarneembaar, en in de regel zijn die van Setúbal frisser , met een levendigere zuurgraad; aan de andere kant zijn de Muscats uit Douro meestal zalvender en krachtiger. Zeer begrijpelijke verschillen als we weten dat de Douro-regio een warmere regio is zonder maritieme invloed, en dat de Setúbal-regio een sterke Atlantische invloed heeft.

Wat betreft consumptie- en harmonisatiesuggesties, deze zijn precies hetzelfde. Het moet gekoeld worden gedronken tussen 10º en 14º (om de alcoholperceptie te verminderen), hoe ouder, hoe hoger de serveertemperatuur mag zijn. Serveer ze met sinaasappel-, citroen- of chocoladesnoepjes en geniet ervan!

Het merendeel van de  Moscatel-wijnen worden verkocht na een vatrijping van 2 tot 5 jaar, terwijl sommige Moscatel do Douro en sommige Moscatel Roxo (Setúbal) worden verkocht na 10 tot 20 jaar vatrijping. Sommige wijnen worden gebotteld als 'Colheita' en dan komt het oogstjaar op het etiket van de fles te staan. Het betekent ook dat de muskaat-wijn geen blend is van verschillende oogstjaren (wat meestal het geval is) maar dat de wijn afkomstig is van een oogst van één bepaald jaar.

AL ONZE PORTUGESE WIJNEN OP BASIS VAN MOSCATEL VIND JE HIER



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog


free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
Voorjaarsproeverij : 19-mei-24
lentedegustatie-portevinho-crop
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden:  




Webshop gemaakt met EasyWebshop