Azoren

De Azoren zijn een archipel van negen eilanden en liggen in de Atlantische oceaan tussen Europa en Amerika. Makkelijkheidshalve kan je zeggen dat ze bijna halfweg tussen deze 2 continenten liggen. 
Het klimaat is er het hele jaar door mild, vochtig en snel veranderlijk: regen, wind, mist of een plagende zon achter een sluier van dunne wolk. Korstmossen, varens en mossen gedijen er uitstekend, en er is veel heldergroen gras om de melkkoeien te voeden. 
 
azoren-acores-azores

De achtergrond is spectaculair: actieve vulkanen, kratermeren, watervallen, stranden samengesteld uit wervelingen van lava, de hoogste berg van Portugal, Pico, en hete vlaktes waar je letterlijk je diner kunt koken 
 
Wijnstokken worden geplant in rotsachtige of arme vulkanische bodems. de meeste wijnstokken groeien nog steeds binnen traditionele currais (UNESCO werelderfgoed), kleine omheiningen van stenen muren, soms niet meer dan twee of drie vierkante meter. Deze muren bescherming tegen de oceaanwinden en stralen ze 's nachts warmte uit.
 
Veruit de meeste wijnstokken die op de eilanden worden geteeld, zijn Amerikaanse soorten, geplant na de phylloxera-plaag. Ze maken een merkwaardig muskusachtige wijn bekend als vinho de cheiro of ‘geurige wijn’ - geliefd bij de eilandbewoners en eilandemigranten in Canada en de VS. 
 
Geschiedenis: na de ontdekking van de Atlantische archipel tijdens het bewind van koning Afonso V, beveelde zijn oom, Henry de Navigator, het ontwortelen van wijnstokken op het eiland Kreta, zodat ze eerst konden worden geacclimatiseerd aan Madeira en vervolgens aan de Azoren. Het motief was om de belangrijke Griekse likeur-wijnmarkt te veroveren en zo te profiteren van de positie van deze eilanden en de internationale vaarroutes van schepen die de Atlantische Oceaan overstaken. Geplant in 'corrais - stenen omheining voor paarden' om de wijnstokken tegen de wind te beschermen, bloeiden de wijngaarden. Aan het begin van de 16e eeuw perfectioneerden de karmelieten en Franciscaanse monniken hun wijnbouwtechnieken met succes. In de 19e eeuw was het exportniveau gegroeid tot 20.000 'pipas' en hadden wijngaarden een oppervlakte van meer dan 2.000 hectare. Contact met de Hanseatic League, export via hun eigen "feitoria" (fabriek) naar Brazilië, en niet te vergeten de zaken met Engeland en Rusland, waar Pico-wijn als de wijn van Tsaren werd beschouwd, onthulde een uitstekende commerciële organisatie. Vanaf 1852 vernietigden de Amerikaanse plagen de wijnbouw op de Azoren. 
 
Toen de eerste herbouw van de wijngaarden plaatsvond, werd echter duidelijk geen rekening gehouden met heliothermische eigenschappen bij het selecteren van nieuwe wijnstok-rassen die zich moesten aanpassen aan verschillende groeiomstandigheden; evenmin werd de noodzaak begrepen om de 'corrais' te vervangen door andere soorten windschermen. Helaas heeft de herstructurering niet tot het gewenste resultaat geleid. Terwijl interessante wijnen uit Biscoitos en Graciosa werden geproduceerd, waren de opbrengsten laag. Desalniettemin hebben de labels Cooperativa de Pico ("Pico Cooperative") en de innovatieve wijnen van de wijnmakerij Curral de Atlantis aangetoond dat de beroemde wijnen van de Azoren een toekomst zullen hebben. Anderen die betrokken zijn bij de wijnbouw profiteren van de subsidies die worden verleend om de traditionele wijnbouw in 'corrais' te behouden, hoewel dit niet economisch duurzaam is, ofwel planten ze nieuwe hybriden van Jacquez of Cunningham opnieuw aan.
  
Een regio om in het oog te houden !
 

  Topwijnen


  Loading...

  De Azoren hebben geen DOP-regio's, maar wel drie IPR-regio's (wachtende DOP's): Pico, Biscoitos en Graciosa. Twee zijn voor versterkte wijnen (16% +) en worden op hout verouderd. Dit zijn IPR Pico (geteeld op twee kleine kustgebieden van het eiland) en IPR Biscoitos (een klein, jasaal deel van het eiland Terceira). De wijnen zijn gemaakt van Verdelho, Arinto en Terrantez. 
   
  IPR Graciosa is voorbehouden voor stille witte wijn, gemaakt van dezelfde drie druiven plus Fernão Pires en Malvasia Fina. Vandaag wordt meer Vinho Regional Açores gemaakt dan IPR. Onvermijdelijk is het in dit koele klimaat meestal wit, maar er is ook goed, lichtrood, waaronder wat Merlot. 


  free-delivery 
  checkboxBestellen mogelijk per fles
  checkboxScherpe prijzen
  checkboxVeilig betalen
  checkboxLage verzendkosten 
  checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 ; vanaf €350 GRATIS levering in Nederland, Duitsland & Luxemburg 

   
   
  Relatiegeschenken :

  Relatiegeschenk Wijn 

  Agenda:
  Herfstdegustatie: 10-Nov-2019
  Wijnbar@Braderij: 6 & 7 juli
  Wijnbar@Tremelo: 11-12 Mei
  Privé Degustatie20-Apr-2019
  Privé Degustatie: 5-Apr-2019
  Degustatie Wijnclub: 13-Mar-2019
  Open Flessendag: 11-Nov-2018
   
  Nieuwsbrief : Vintage 2016
  Vintage 2016 Port 
  Catalogus: 
  Prijs Prix Price PorteVinho 
    
  qr-code-prtevinho
  Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

   
  Betaalmogelijkheden:  
  Tevredenheidsscore: 4.8
  TevredenheidsscoreTevredenheidsscoreTevredenheidsscoreTevredenheidsscoreTevredenheidsscore

  Livraison rapide et produit conforme à la commande, super à recommander

  Beoordelingen