Madeira wijn, unieke wijnen die het 100 jaar uithouden

Madeira of madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het eiland Madeira.

Oorspronkelijk werd madeira van vier soorten druiven gemaakt, elk met zijn eigen smaakkarakteristiek, variërend van zoet tot droog. De madeira werd naar de druif genoemd waar hij van gemaakt was: Sercial (dry), Verdelho (medium dry), Boal (medium sweet) en Malvasia (sweet).

Tegenwoordig wordt de meeste madeira van één druivensoort gemaakt, Tinta Negra, die er beter groeit. 
Wel worden de vier typen madeira uit die ene druivensoort geproduceerd. 

Wat is het verschil tussen madeira wijn en porto ? Wel, er zijn zowel regionale als karakteristieke verschillen.

Een echte Port is een zoete dessertwijn gemaakt in de Douro-vallei van Portugal. Het is een rode wijn gemaakt met druiven geteeld in de regio en dan verrijkt met een druif destillaat genaamd aguardante en dit terwijl de wijn nog aan het fermenteren is. 
Deze toevoeging stopt de fermentatie waardoor extra suiker ontstaat en het alcoholgehalte verhoogd.
Een goed gemaakt Vintage Port kan heel oud worden en de huidige porto's bijna zelfs voor onbepaalde tijd, maar de meeste van wat we vinden op de markt zijn niet-Vintage port-mengsels.
Vandaag worden port-style wijnen geproduceerd over de hele wereld, maar alleen een echte porto in de Douro-vallei kan worden bestempeld als porto of portwijn.

Een echte Madeira wijn is een Portugese wijn gemaakt op het eiland Madeira. 
Ze variëren in stijl van droog naar zoet. Net zoals porto's kunnen goed gemaakte Vintage Madeira wijnen voor onbepaalde tijd bewaard en gedronken worden, maar de kwaliteit en de prijs kan natuurlijk sterk variëren.

Een historische noot: Een groot deel van de vroege ingevoerde wijn naar de Nieuwe Wereld kwam uit Madeira. De reden van de verrijking van madeira wijn met additionele destillaten was nodig zodat de wijnen als gevolg van de blootstelling aan de hitte aan boord van de schepen niet zouden bederven.

Op zoek naar een bepaald jaar? Geef dan het jaartal waarnaar je op zoek bent in bovenaan in het veld "Zoeken"

Regio
Revista de Vinhos
Topwijnen
Wine Enthusiast


Loading...

Men vindt vandaag nog steeds wijnranken verspreid over het hele eiland, maar de belangrijkste gebieden van de grootste wijnproducenten situeren zich onder meer in Funchal, Estreito Câmara de Lobos, Ribeira Brava, Caniço, Porto da Cruz, Campanário, São Vicente en Ribeira da Janela. Zij kweken er een grote variëteit aan druiven, zoals de Malvasia, Boal, Verdelho, Tinta (Negra-Mole), Bastardo, Terrantez, Sercial en een aantal tafelwijnen zoals de Muscatel van Setúbal. Porto Santo, met zijn droger klimaat, teelt vooral de Listrão, naast enkele andere wijnsoorten. 
 
De wijnoogst van Madeira is een intensieve activiteit maar ook een feestelijk gebeuren, ze begint half augustus en duurt tot oktober – hier en daar zelfs tot november - afhankelijk van de hoogte. De traditionele druiventrossen worden met de hand geplukt en geplaatst in gevlochten manden om naar de Lagar (de druivenperserij) gebracht te worden, waar de trossen eerst met de voeten worden geperst en dan mechanisch. Men ziet tegenwoordig nog heel wat – vooral kleine, lokale - boeren de trossen op traditionele wijze met de voeten persen.

free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €100 ; vanaf €180 GRATIS levering in Nederland, Duitsland & Luxemburg 

 
Tevredenheidsscore: 5
TevredenheidsscoreTevredenheidsscoreTevredenheidsscoreTevredenheidsscoreTevredenheidsscore

Lekkere wijn en goede service

Recensies
 
Geschenkideeën:

Wijn cadeaubon

Zomeracties:  
° Zomerwijntjes 6% korting

Nieuwsbrief : Nieuwe Wijnhuizen
Krohn Cerrado 
Blog: 
Decanter Best Value Wines 2007
Wine Spectator
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden: