Wat is Madeira ?

Madeira is één van de weinige wijnen die niet is veranderd sinds het meer dan 200 jaar geleden bijzonder populair werd.

Hoe smaakt het en welke stijlen bestaan er ? Welke madeira bij welk eten ? Of wat had je gedacht van cocktails op basis van madeirawijn ? 

Madeira is een versterkte wijn die verkrijgbaar is in verschillende droge tot zoete stijlen. Het dankt zijn naam aan het eiland Madeira, een kleine, mooie rots in het midden van de Atlantische Oceaan. De unieke smaak van Madeira komt van het herhaaldelijk opwarmen van de wijn. De verwarming zorgt voor een wijn met fascinerende smaken van geroosterde noten, gestoofd fruit, karamel en toffee.

Hoe smaakt madeira: Er zijn verschillende smaakprofielen, maar de meeste hebben aroma's van caramel, walnootolie, perzik, hazelnoot, sinaasappelschil en verbrande suiker.

Wanneer drink je madeira: Droge stijlen van Madeira (zoals Sercial en Verdelho) worden gekoeld geserveerd met appetizers; de zoetere stijlen worden geserveerd als after-dinner net zoals een fijne Cognac.

Een wijn geboren op zee

Tijdens de jaren 1600 en 1700 werd wijn vaak gedronken en moest deze worden versterkt (door een beetje brandy toe te voegen) om de reis op zee te overleven. Toentertijd was het eiland Madeira een belangrijk bevoorradingspunt voor zeereizen naar Amerika en Oost-Indië en laadden de schippers madeirawijn op weg naar Engeland, Noord- en Zuid-Amerika. De vaten van Madeira-wijn werden verwarmd en gekoeld terwijl de schepen de tropen passeerden. De scheepslui merkten hoe de smaak van de wijn zich verdiepte en beter werd hierdoor en noemde deze zeeveroudering "Vinho da Roda." 

Verschillende types van madeira

Er zijn twee hoofdtypes van Madeira elke met zijn unieke stijl en kwaliteit:

 • Blended Madeira: De goedkopere en gemiddelde kwaliteits madeirawijnen, waarvan enkele uitzonderlijke stijlen en jaargangen
 • Single-Varietal Madeira: madeirawijnen van de hoogste kwaliteit, voornamelijk gemaakt van de 4 verschillende druivenvariëteiten.

Blended Madeira. Vaak goedkoop en van mindere kwaliteit, maar er zijn verschillende betere voorbeelden die prachtige wijnen hebben gemaakt; deze dragen meestal een leeftijdsaanduiding.

Finest Madeira is niet de beste stijl van Madeira, maar een gemengde stijl van 3 jaar oud op basis van Tinta Negra (wonderdruif)

Rainwater Madeira is een fruitige blend die minimaal drie jaar voor release moet rijpen. Deze goedkope stijl is goed om met te koken of te mixen in cocktails, en is bovenal ook nog een lekkere aperitief. De druif Tinta Negra wordt gebruikt voor het produceren ervan

Reserve, deze vaak gebruikte wijnetiketteringstermijn, heeft verschillende betekenissen op Madeira. Reservewijnen zijn tussen de 5-10 jaar oud, Special Reserve is 10-15 jaar oud en ondergaan een hoger wijnbereidingsproces, Extra Reserve is 15-20 jaar oud. De 20-jarige madeira is een multi-vintage-blend die wijnen uit verschillende jaren bevat, wijnen die door een panel warden geselecteerd voor hun kwaliteit en minstens 20 jaar oud zijn maar vaak ouder. De 30 jaar oude en 40 jaar oude Madeira vervolledigen het gamma

Monocépage Madeira. De single variëteit vertegenwoordigt de hoogste kwaliteit madeirawijn, uitstekend geschikt als aperitief of dessertwijn. Deze wijnen worden zowel als niet-vintage blends of als single vintage wijn gemaakt, die eeuwen kunnen rijpen dankzij het unieke wijnproductieproces om madeirawijn te maken. 
 • Sercial (“Ser-seal”) is de helderste, meest frisse stijl van Madeira. Wordt meestal geserveerd als aperitief aan het begin van de maaltijd, of bij lichte vis- en groentegerechten. Sercial toont citroenachtige, pittige kruidachtige tonen en vertoont vaak een steenachtig mineraal karakter in de mond. Deze wijnen hebben een lichte zoetheid die wordt gecompenseerd door hun zuurgraad, vooral wanneer ze gekoeld worden geserveerd.
 • Verdelho (“Ver-dell-oo”) is rokeriger, iets geconcentreerder en rijker dan Sercial. Een klassieker voor bij Verdelho madeira is soep, met name schaal- en schelpdierenbisque of gerookte aardappel en preisoep. Verdelho's droogheid en intensiteit van de smaak maken het één van de meest flexibele Madeira-stijlen om te combineren met voedingsmiddelen van verschillende rijkdom. Verdelho heeft tonen van kruiden, rook en lichte karamel.
   
 • Boal or Bual (“Buwall”) is een zoete Madeira die ongelooflijke complexiteit en aromatische rijkdom laat zien. Open een fles oude Bual in je keuken en je ruikt hem een paar minuten later in je eetkamer. Boal is geweldig met alle desserts met noten, vijgen, gestoofd fruit, karamel of chocolade. Ook met aromatische, rijke kazen is Boal een geweldige combinatie. Boal ruikt en smaakt naar gebrande koffie, gezouten karamel, bittere cacao, dadels en gouden rozijnen.
   
 • Malmsey (“Malm-see”) is de rijkste en zoetste stijl van Madeira. Je kunt Malmsey combineren met rijke chocoladedesserts, ijs en kaas, of om gewoon bij het haardvuur aan een glas nippen. Malmsey is een dessert op zich. Het is gebruikelijk dat Malmsey de meest fruitige, geroosterde noot- en chocoladetonen toont van alle stijlen van Madeira. Net als Boal kan Malmsey in sommige gevallen tientallen jaren en zelfs eeuwen leven.
    

Enkele zeldzame stijlen van maderia. Er zijn nog een paar zeldzame druivensoorten op Madeira aanwezig, zoals Terrantez en Bastardo. Naast deze zeldzame druivensoorten zijn er ook enkele meer zeldzame stijlen en etiketteringsvoorwaarden die u tegen kunt komen tijdens het winkelen naar Madeira: 

 • Colheita Madeira: die net als zijn neef in de portwereld op het vasteland van Portugal wijn is van één enkele wijnoogst. Colheita Madeira moet minimaal vijf jaar oud zijn voordat het wordt vrijgegeven en wordt beschouwd als één van de meest veeleisende categorieën van Madeira.
   
 • Frasqueira Madeira is een zeldzame, hoogwaardige stijl die bedoeld is om lang te rijpen, en moet minimaal 20 jaar oud zijn voordat hij wordt vrijgegeven.

Koken met Madeira

Het complexe, rijke en gelaagde karakter maakt het een fijne substantie voor het aanleggen van sauzen en het toevoegen aan saladedressings. Het is zo krachtig gearomatiseerd dat je alleen een kleine hoeveelheid hoeft toe te voegen om het verschil te maken.

Paddenstoelen zijn één van de grootste partners voor de zoete aardsheid van Madeira. Hiervoor bak je champignons en spat je een beetje Madeira erbij voordat je de kip of groentebouillon toevoegt om de saus te maken. Madeira voegt ook een rokerige zoetheid aan soepen of sudderen groenten (stel je pompoen of rapen).

Wat is een goede madeira voor in de keuken ?

Op zoek naar een madeirawijn voor gebruik in de keuken ? Dan moet u op zoek naar een Finest of Rainwater varieteit.

Gebruik een gemengde Madeira om te koken. Dit zijn de meest betaalbare stijlen van echt Madeira. Hoe langer zijn leeftijd, hoe meer nottigheid het aan een gerecht zal geven. Je zult merken dat de belangrijkste producenten van Madeira, zoals Justino's, Blandy's en Broadbent, verschillende instapmodellen van Madeiras (rainwater, finest enz.) hebben die hiervoor ideaal zijn, minder dan € 15 per fles kosten en ongeveer een jaar meegaan als ze op de juiste manier worden bewaard.

Een goed alternatief voor Madeira
Als je een echte Madeira niet kunt vinden, kun je een droge of zoete Marsala proberen als vervanger voor Madeira. Het zal niet hetzelfde smaken, maar het zal een soortgelijk smaakprofiel creëren

Madeira in Cocktails

Madeira Punch : (Quoit Punch - David Wondrich) 

madeira-punch  Madeira punch was één van de meest populaire drankjes in de jaren van de grote ontdekkingsreizen en de Amerikaanse koloniale periode.
De punchbowl was in die tijd een sociale instelling, een reden om te verzamelen en een manier om zaken te doen.    

Het recept

Madeira Flip :
Een andere populaire categorie cocktails in de jaren 1800 waren de "Flip", waar de wijn werd gemengd met suiker, en een heel ei werd aan toegevoegd. Ei voegt textuur, rijkdom en een verwaarloosbare voedingswaarde toe aan een cocktail. Zoek voor Boston or Madeira Flip als u deze graag eens zelf uitprobeert.
Overheerlijk lekker ! 
        boston-flip

Hoe wordt madeira gemaakt?

Waar Madeira verschilt van andere wijn in de wereld is het verouderingsproces. De dingen die wijnmakers proberen te vermijden in elk ander wijngebied, doen Madeira-producenten opzettelijk. De wijn wordt bijvoorbeeld tientallen keren verwarmd en gekoeld tijdens het verouderingsproces. Het wordt ook blootgesteld aan zuurstof (een no-no bij de normale wijnbereiding) en verdampt vaak zonder te worden afgesloten in een vat.

Waarom werkt deze vreemde methode? Welnu, Madeira-druiven worden veel eerder geplukt dan de typische oogstdatums, wat betekent dat het sap een veel hogere zuurgraad heeft dan andere wijnen. Het verouderingsproces behoudt uiteindelijk de wijn, waardoor Madeiras één van de weinige wijnen die tot een eeuw of meer bewaard kunnen worden

Op zoek naar kwaliteit? er zijn 2 verouderingsmethoden om Madeirawijn te maken: Estufa of Canteiro. Kwaliteitsproducenten hebben de neiging om de Canteiro-methode te gebruiken voor hun beste wijnen.

 • Estufa Method Madeirawijn wordt gedurende een periode van 3 maanden in verwarmde tanks, 'Estufa', gehouden om suikers te karamelliseren. Deze methode wordt meestal gebruikt op Madeira met een 'lagere' kwaliteit
 • Canteiro Method de madeirawijn rijpt in vaten in verwarmde ruimtes of buiten in de zon. Deze methode wordt als zeer goed beschouwd omdat wijnen langzamer karameliseren en oxideren, soms wel 100 jaar langBeoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog


free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
  
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden: