Wijnen uit Portugal - Overzicht per regio

Iedereen heeft het over de geweldige wijnen die je in Portugal kunt vinden. Wel, wat zijn ze nu precies? Hier is een goed overzicht met alle informatie die je nodig hebt voor een eerste kennismaking met Portugese wijnen. 
Door op het icoontjelink-to-url te klikken krijg je een overzicht van de wijntjes of regio die besproken werden

"Het is meer dan normaal als je de druivensoort op een Portugees wijnetiket niet herkent"

Omdat de Portugese wijncultuur zich relatief afgezonderd ontwikkelde, zijn er veel druivenrassen die nergens anders in de wereld groeien. Dus als je de druivensoort niet herkent op een Portugees wijnetiket, is dat een normale zaak. Alles bij elkaar zijn er meer dan 250 inheemse variëteiten en een paar importen (waaronder Alicante Bouschet) die zich goed hebben aangepast aan het Portugese landschap (dat wil zeggen, ze zijn heerlijk). Voor veel wijnexperts is Portugal de laatste grens van wijn in West-Europa; er is nog zoveel te proeven en te ontdekken. Laten we eens kijken naar wat er te weten valt over de grote wijnen en de regio's.

Kwaliteitsniveaus van Portugese wijn 

Er zijn 3 kwaliteitniveaus in Portugal. U kunt ze identificeren door naar het wijnetiket te kijken.

•  DOP (voorheen DOC): betekent dat de wijn afkomstig is uit een strikt afgebakend geografisch gebied met aanbevolen en toegestane druiven en maximale opbrengsten aan wijnstok (om de kwaliteit te controleren). Technisch zijn er 31 DOP's in Portugal, hoewel 2 ervan elkaar overlappen, waardoor het er 29 lijken 
 
•  IGP (voorheen VR): Het geheel van Portugal is verdeeld in 14 regionale wijngebieden ("vinho regional"), die minder strenge regels hebben voor het controleren van de soorten druiventeelt en de maximale opbrengsten aan wijnranken. Hoewel dit impliceert dat de wijnen niet van zo hoge kwaliteit zijn, gebruiken veel creatieve en baanbrekende producenten in Portugal de Vinho Regional-aanduiding om uitstekende wijnen te maken met druiven of mengsels die niet zijn toegestaan in DOP. Alle IGP-wijnen moeten een minimum van 85% van de in de regio geteelde druiven bevatten. Een breed scala aan  druivensoorten zijn toegestaan in elke IGP, en een minimum alcoholgehalte is bedongen. IGP-wijnen worden vaak geproduceerd in DOP-regio's, omdat wijnmakers ervoor kiezen wijnen te maken die niet aan alle DOP regels voldoet.
 
•  Vinho (wijn): de meest elementaire indeling van Portugese tafelwijn. De kans is groot dat je deze niet buiten Portugal zult zien 
 
Elke regio wordt beheerd door een regionale "Wijn en Wijnstok" -commissie, de Comissão Vitivinícola Regional (CVR). Elke CVR houdt toezicht op en controleert de kwaliteitsregelingen om de kwaliteit te waarborgen en het individuele karakter van elke regio te behouden. Omdat water een probleem is in Portugal, heeft de CVR ook controle over het verlenen van toestemmingen voor irrigatie, die zorgvuldig wordt bewaakt.

Het Etiket
 
Als ze worden geproduceerd als oogstjaar-gedateerde DOP of IGP, kunnen Portugese tafelwijnen worden aangeduid als Garrafeira  ("Private wine cellar"), wat duidt op een minimale periode van veroudering. 
Tinto Garrafeira wijnen moeten minimaal 30 maanden verouderen, inclusief minstens 12 maanden op fles. 
 
De Branco en Rosado Garrafeira wijnen moeten minimum 12 maanden verouderen waarvan minimum 6 maanden in de fles. 
 
Vintage Garrafeira portwijnen zoals gepionierd door Niepoort heeft een aparte regeling - na een paar jaren veroudering in vat, rijpt de port nog gedurende een periode van ten minste acht jaar in demijohs (jimmyjohn, is een rieten bolvormige mandfles met een smalle hals met een inhoud van 20 tot 60 liter). 
 
Reserva stille wijnen hebben een alcoholgehalte van minstens 0,5% hoger dan het wettelijke minimum dat door de respectievelijke DOP of IGP bepaald is. Mousserende reserva wijnen gemaakt via de traditionele methode, hebben een minimumperiode van 12 maanden sur latte gelegen.
 
Colheita Seleccionada heeft minstens 1% hoger alcoholgehalte dan dat vastgesteld door  de regionale benaming. 

 
Port is de beroemdste en meest gekopieerde wijn uit Portugal, de druiven groeien in de Douro-vallei. De heuvels langs de rivier de Douro zijn met de hand bewerkt in terrassen daterend reeds uit tijd van Jezus. Het is zo indrukwekkend dat de hele regio een UNESCO-werelderfgoed is geworden.

De wijnen.
•  PortPorto: Versterkte zoete wijnen, zoals LBV-port, Tawny Port en Vintage Portwijnen die de beste zijn en gemaakt worden door het mengen van uitsluitend "port druiven" waaronder Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barrocca en Tinto Cão onder vele anderen. Meer lezen over port 
 
Witte & Rosé Porto. Naast rode port zijn er ook de witte portwijnen gemaakt met de zeldzame witte wijnsoorten in de regio. Rosé Port is relatief nieuw en beide wijnen zijn geweldig om te gebruiken in licht-alcoholische zomercocktails zoals de Porto-klassieker, Port&Tonic
 
• Tinto DouroDouro Rode Wijn (gebruik de filter Regio=Douro): Volle rode wijnen. Dezelfde rode druiven van portwijn maken uitstekende volle, tannine-rijke rode wijnen met een groot verouderingspotentieel. Je kunt ze goedkoop vinden voor ongeveer €10 - €12 per fles, of als je een verzamelaar bent, kijk dan naar wijnbeoordelingen 
• Douro BrancoDouro Witte Wijn (gebruik de filter Regio=Douro): Lichte witte wijnen. Douro Branco zijn knapperige, mineraalwitte wijnen met zeer weinig fruitige aroma's, subtiele silex tonen en zoutgehalte en een hoge zuurgraad. Douro-witte wijnen zijn iets moeilijker te vinden en omvatten de witte port-variëteiten zoals Rabigato, Viosinho, Gouveio en Folgazão (enz.)

Terras de Cister (Távora e Varosa)
Terras de Cister: Mousserende wijnen
Als je vanaf de Douro naar het zuiden over de bergen gaat, raak je een klein bergachtig gebied dat voor het eerst werd geplant door Cisterciënzer monniken (dezelfde groep monniken die ook het wijn gebeuren in Bourgondië, Frankrijk, zijn begonnen). Dit gebied is 's nachts verrassend koeler en moeilijker om druiven te rijpen dan de Douro. Dit verschil produceert wijnen met veel meer elegantie en zuurgraad, waardoor het best geschikt is voor mousserende wijnen. Vanwege de aantrekking tot bubbels, zijn er een groeiend aantal Chardonnay en Pinot Noir wijngaarden die worden geplant samen met de regionale variëteiten van Malvasia Fina (aromatisch wit), Cerceal (licht wit), Gouveio (licht wit), Aragonês (aka Tempranillo) , Tinta Barroca (rood) en Touriga Franca (rood) onder anderen
 
Transmontano (Trás-Os-Montes)
Tinto Transmontano: Full-bodied rode blends
Als u vanaf de Douro naar het noorden over de bergen gaat, vindt u nog een kleine, maar verspreidde wijnproducerende regio genaamd Trás-Os-Montes. De enige wijn die we meestal vanuit dit gebied zien, is Transmontano, een regionale rode blend. De wijnen zijn vol, pittig, met een hoger alcoholgehalte.
 
 
Als je ooit iets ijskouds hebt gedronken op het strand dat toevallig uit Portugal kwam, wedden we dat het Vinho Verde was. Best jong gedronken wanneer de wijn zijn hoogtepunt van aromaten en knapperige zuurgraad heeft, zijn de wijnen van Minho de ideale wijn naast salades, vis, groentegerechten en doen ze het zelfs goed in combinatie met citrus bereide sauzen.

De wijnen 
•  Branco Vinho VerdeWitte wijn Minho(gebruik de filter Regio=Vinho Verde): Lichte witte wijnen. Wijnen hebben vaak een licht sprankelend en fruitig, limonadeachtig aroma met tonen van meloen, kruisbes en kalkachtige textuur. Witte Vinho Verde wijnen worden gemaakt met een mix van verschillende druivensoorten, waaronder Arinto, Azal, Trajadura, Loureiro en Alvarinho (alias Albariño). Houd je ogen open voor single-druivensoorten, met name van Loureiro, Azal en Alvarinho, enkele van de meest populaire druivensoorten die in Vinho Verde worden verbouwd 
•  Rosado Vinho VerdeRosé Vinho Verde (gebruik de filter Regio=Vinho Verde)De Rosado wijnen bieden rode bessenaroma's met afkoelende zuren zoals limonade 
• Tinto Vinho VerdeRode wijn Vinho Verde Minho (gebruik de filter Regio=Vinho Verde) van Vinho Verde zijn voornamelijk te vinden in het zuidelijke deel van Minho in de subregio's van Amarante en Paiva. Rode druivensoorten omvatten Alvarelhão, Amaral, Borraçal, Espadeiro, Padeiro (vrij zeldzaam)

De 9 wijnregio's in de Vinho Verde, en enkele bekende wijnproducenten ervan, zijn:

1. Monção & Melgaço: Quinta do Soalheiro, Anselmo Mendes, Adega de Monçao  
2. LimaQuinta do Ameal, Aphros Wines
3. CávadoPaço de Palmeira
4. Ave
5. Basto: Casa Santa Eulalia 
6. Sousa: Quinta das Arcas  
7. Amarante: Aveleda Vinhos, Casa da Calçada
8. Paiva
9. Baião: Lima & Smith, Quinta de Covela
 
 
De regio Alentejo veemd genoeg heel vergelijkbaar met Californië (behalve op enkele kastelen na, om u eraan te herinneren dat u nog steeds in Europa bent) met lage glooiende heuvels van tarwe, zelfs hete temperaturen en tonnen zon. Er zijn hier veel progressieve en moderne wijnmakerijen die rode wijnen maken die genereuze vruchten- en mokka-smaken bieden met verfijnde tannines uit zorgvuldige houtverouderingsstrategieën. Witte wijnen uit de Alentejo variëren van medium-bodied frisse wijnen tot full-bodied, in een stijl vergelijkbaar met Chardonnay.
 
De wijnen 
•  Tinto Alentejo: volle rode wijnen, meestal blends gemaakt met Aragonês (Tempranillo), Trincadeira, Castelão, Alfrocheiro en Alicante Bouschet. 
•  Branco Alentejo: lichte en volle witte wijnen gemaakt met Arinto (voller van stijl), Antão Vaz (voller van stijl), Roupeiro en Fernão Pires (een aromatische witte variëteit). 
•  Alentejano (IGP / Vinho Regional): Volle rode en witte wijnen met niet-inheemse druivensoorten zoals Viognier en Syrah 
 
 
Eén van de meest dynamische en gevarieerde regio's is een strook die loopt van Lissabon zo noordwaarts langs de kust. Er zijn veel wijnen uit verschillende regio's in Lisboa (Alenquer, Bucelas, enz.) Die gemakkelijk internationaal hun weg naar winkels vinden. Wijnen uit Lisboa (Bucelas, Colares, Alenquer, Arruda) zijn van een uitstekende prijs-kwaliteit, ideaal voor dagelijks gebruik en reeds te vinden vanaf €8 per fles 
 
De wijnen  
•  Alenquer: geconcentreerde en tanninerijke rode wijnen gemaakt met Castelão, Alfrocheiro, Aragonês (Tempranillo) en Touriga Nacional. Zie, Casa Santos Lima & DFJ Vinhos
•  Bucelas: light-bodied, door citrusvruchten en bijenwas aangedreven, met verouderingspotentieel,witte wijnen gemaakt met Arinto. Optimaal na 4+ jaar veroudering op fles
•  Arruda: Volle rode wijnen met vaak internationale druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon en Syrah
•  Colares: Zeldzaam. Goudkleurige, volle witte wijnen in een oxidatieve stijl gemaakt met Malvasia Fina (groeien op kliffen) 
•  Óbidos en Lourinhã: aromatische witte light-bodied wijnen vooral met Fernão Pires
•  Torres Vedras: eenvoudige, alcoholarme, verfrissende witte wijnen.

 
De Setúbal wijnregio staat bekend om zijn fantastische, rijke en diep goudkleurige dessertwijn, genaamd Moscatel de Setúbal
 
 
De Dão is onder verzamelaars geïdentificeerd als een belangrijke regio met veel kwaliteitspotentieel. Wijnen uit de Dão zijn lichter van stijl dan in de Douro, maar hebben laten zien dat ze zeer goed verouderen vanwege de tannine- en zuurgraadontwikkeling (ook bekend als 'structuur') van het groeien in hooggelegen gebieden met zijn ruige gronden van ontbindend graniet en schist (vergelijkbaar met Douro en Priorat). Als u Mencia uit het noordwestelijke deel van Spanje heeft gehad, groeit hetzelfde ras in de Dão en wordt Jaen ("Zs-ine") genoemd maar biedt hier een heel andere uitdrukking.
 
De wijnen 
• Dão Alfrocheiro: Medium-bodied rode wijn met rode bessenaroma's, zoethout en specerijen
• Dão Jaen (alias Mencía): volle rode wijn. Frambozen- en zwarte kersensmaken met een matig hoge zuurgraad en monddrogende tannine. 
• Dão Touriga Nacional: krachtige rode wijn. Diepe zwartfruitsmaken met chocolade en mokka, verfijnde tannines en een iets meer dan een gemiddelde zuurtegraad
• Terras do Dão en Terras de Lafões: De Vinho-streekwijnen van de Dão met meer experimenten en melanges met internationale variëteiten (Indi-melanges, onze manier om te beschrijven wanneer de inheemse wijndruiven van een regio worden gemengd met andere lokale of internationale druiven (Chardonnay, Syrah of Cabernet Sauvignon)

 
Tejo, dat voorheen Ribatejo werd genoemd, is meestal vlak en in deze gebieden vindt u grote landbouwbedrijven waar eenvoudige en leuke om te drinken wijnen worden gemaakt. Je zult merken dat Tejo allerlei soorten druiven plant, van Alvarinho (de druif van Vinho Verde) tot de pittige, zwartachtige Alicante Bouschet. Het leuke qqn de regio is dat de wijnen bijna altijd minder dan 15 EUR zijn en als je weggaat van de rivieren en richting het centrum van Tejo of in de heuvels richting de kust gaat, worden de wijnen beter. Dit is een goede regio om superwaarde uit Portugal te halen. Rode wijnen voornamelijk blends van Cabernet Sauvignon, Syrah, Touriga Nacional, Trincadeira en Castalão . Witte blends van Fernão Pires (een aromatische witte wijn), Arinto, Sauvignon Blanc en Chardonnay

 
Baga is de zeer productieve rode druif van Beira, geteeld in Bairrada. In het verleden stonden de wijnen gemaakt met 100% Baga bekend als dicht gestructureerde, braambessen-fruit gedreven wijnen met een hoge zuurgraad en een teerachtige afdronk. Omdat de wijnen zo gestructureerd waren, duurde het 10-20 jaar vooraleer ze verfijnder werden. Vandaag zijn dingen aan het veranderen. Met zorgvuldige wijngaardstrategieën en vinificatie, vindt u een veel breder assortiment Baga dat een schril contrast vormt met de Bairrada Clássico. Van de aromatische en heerlijk roze mousserende wijnen van Luis Pato tot de zachte, gestructureerde, lichte rode wijnen van Niepoort die ons doen denken aan Pinot Noir, dit gebied is één van de nieuwe grensverlggende regio's van wijnmaken voor de Portugezen. De wijn-geeks zijn erg geïnteresseerd. 
 
De wijnen
• Tinto Bairrada: gemaakt van Baga en variërend van dichte, teerachtige, hoge zure rode wijnen tot delicate, rode vruchten-aangedreven wijnen met fijn getextureerde tannines en het vermogen om te verouderen.
• Branco Bairrada: gemaakt van de aromatische Fernão Pires (hier Maria Gomes geheten), Bical en Arinto
• Sprankelende "Brut" Bairrada: heerlijke bijenwas-gedreven mousserende wijnen gemaakt met de vroeg geplukte Baga, Fernão Pires en anderen.

Beira Interior

De meest bergachtige regio in Portugal (het sneeuwt er zelfs !) Heeft één van de meest uitdagende klimaten om druiven te produceren. Met een korter groeiseizoen (maar nog steeds erg heet), zul je rood vinden om rood-fruit gedreven smaken te krijgen met kruidachtige rokerige tonen en een sappige afdronk. De witte wijnen hebben de neiging soepel te zijn met een kalkachtige mineraliteit. Er zijn veel oude wijnstokken hier, evenals producenten die inheemse gisten en biologische wijnbouw gebruiken. Een regio om in het oog te houden.

De wijnen.
• Rode Beira: rode fruitwijnen van Murufo, Bastardo, Alfrocheiro, Trincadeira en Touriga Nacional
• Witte Beira: fijne, krijtwitte wijnen van Síria, Arinto & Malvasia


Zowel Madeira als Pico zijn plaatsen als geen ander. Pico-eiland is een door UNESCO beschermd gebied dat is bedekt met een netwerk van stenen muren, die elk een wijnstok (of twee) van Verdelho, de belangrijkste regionale witte wijndruif, beschermen. Het beste in termen van wijn uit Pico is deze gouden, stroperige witet wijn die ronduit zoet, scherp en enigszins zout is met een rokerigheid uit het vulkanische landschap.
 
Madeira, aan de andere kant, heeft een lange, fascinerende en boeiende geschiedenis als één van de meest verzamelde en gewaardeerde versterkte wijnen ter wereld. Deze wijnen zijn niet voor twijfelaars, je moet ze drinken. Als je dat doet, drink dan de wijnen van Madeira en Pico met een open geest en je zult stomverbaasd zijn over het wonder dat geschiede in deze wijnen

 
De stranden van de Algarve zijn geweldig mooi en er is zelfs een stad, Tavira, die vaak wordt aangeduid als "Het Venetië van het zuiden". Voor zonaanbidders is de Algarve zeker iets om te overwegen. Misschien vanwege alle toeristische opwinding, is er ook wijn in de Algarve, bijna 1.000 hectare. Natuurlijk, als een hete en zongebakken regio, zijn de wijnen niet geschikt om te verouderen, maar er is vooral hoop voor rode wijnen met Alicante Bouschet, Syrah en Aragonês (Tempranillo). Deze droogte-klimaat variëteiten slagen er nog steeds in om sappige zuurgraad te behouden en meer rokerige, zoete, stoffige tonen in de afdronk te creëren die enigszins doen denken aan Zuid-Australië. 

portugal-wine-map-doc-vinho-regional



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog


free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
Voorjaarsproeverij : 19-mei-24
lentedegustatie-portevinho-crop
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden:  




Webshop gemaakt met EasyWebshop