De Douro Boys

Beroemd om zijn historische portwijn, is het moeilijk te geloven dat men in de Douro stille wijn pas op het einde van de 20e eeuw ging maken. Vijf producenten staan aan de wieg van deze verandering - Quinta Vale D. Maria, Quinta do Vallado, Quinta do Crasto, Quinta do Vale Meão en Niepoort - samen vormen ze The Douro Boys
 
“In het begin was het idee om gewoon iets voor de Douro te doen”, zegt Dirk Niepoort, “we waren slechts vijf producenten die verschillende stijlen van wijnen maakten, die vonden dat we samen meer konden bereiken”.  "Er was geen specifieke commerciële kant aan de Douro Boys", zegt Cristiano van Zeller op Quinta Vale D. Maria, "we waren gewoon op zoek naar innovatieve manieren om de plaats te promoten en mensen naar onze wijnen te brengen".

Als dit wat bescheiden klinkt, zelfs een beetje teleurstellend, dan is wat ze hebben bereikt precies het tegenovergestelde: er wordt gezegd dat ze in vijftien jaar meer hebben gedaan voor de Douro dan Portugal in vijftig jaar

Wie zijn nu die Douro Boys ?
 
douro-boys
Van links naar rechts, Dirk van der Niepoort, Cristiano van Zeller (Quinta Vale D. Maria), Tomás Roquette (Quinta do Crasto), João Ferreira Álvares Ribeiro (Quinta do Vallado) and Francisco Olazabal (Quinta do Vale Meão)
 

Hoog in de Douro Superior, dicht bij de Spaanse grens, waar de zomer verstikkend heet en de winter wreed kan zijn, was 'Quinta Vale Meāo' het laatste project voor Antonia Adelaide Ferreira, bekend als 'Dona Antonia', een vrouwelijke pionier en een van de grote namen van de 19e-eeuwse portindustrie. 
 
Francisco Olazabal, nu in de vierde generatie van familiebezit, houdt toezicht op een landgoed van ongeveer 100 hectare, grotendeels op hellingen van graniet, met een productie van ongeveer 260.000 flessen per jaar. Portwijn is ongeveer 20 procent van zijn activiteiten.  "Hoogte is niet zo belangrijk in de Douro," zegt Olazabal, contra-intuïtief, "druivensoort is hier het belangrijkste, en dan is het een kwestie van de juiste datum voor de druivenpluk te kiezen.
 
Quinta Vale Meāo is een pionier in Baga in de regio, en was één van de eersten die de laatrijpende, tannine, soms  samentrekkende variëteit die gedijt in het continentale klimaat van de Boven-Douro plantte. Olazabal voorspelt dat de aanplant zal toenemen: "Ik heb vrienden en buren die nu kiezen om Baga te telen."
  
Het wijnhuis is relatief ver verwijdert van de andere wijnhuizen en zo afgelegen dat niet veel toeristen de vallei zo ver inrijden. Het verhaal van Quinta do Vale Meão begint in 1877, toen Antónia Adelaide Ferreira 300 hectare grond kocht van de insolvente gemeente Vila Nova de Foz Côa, met de droom om uit het niets de ideale wijngaard te creëren. Vandaag, 136 jaar later, is de droom meer dan uitgekomen en geniet Quinta do Vale Meão een enorme populariteit, zowel in als buiten Portugal. De wijnen behoren tot de meest elegante en hebben een zeer hoge kwaliteit. De beste wijn is Quinta do Vale Meaó.

Verderop in de vallei, trots op een schiereiland terwijl de Douro, ongveer 100 m lager, eromheen slingert, wordt ‘Quinta do Crasto’ gerund door de broers Tomás en Miguel Roquette. Dicht bij de quinta zelf, op de steile hellingen die naar de rivier leiden, werd de Maria Teresa-wijngaard nauwgezet in kaart gebracht, met elke wijnstok zijn eigen GPS-coördinaten en zijn individuele genetische samenstelling, zodat individuele elementen van deze historische veldmix steeds op dezelfde manier kan worden vervangen.  "We liepen het risico het karakter dat deze wijn definieert te verliezen", zegt Miguel Roquette, "tot nu toe hebben we 49 individuele variëteiten bevestigd, maar binnenkort zullen het er meer dan 50 zijn omdat we nog steeds aan het project werken." 
  
Het landgoed van 250 hectare, gelegen aan de noordoever van de rivier de Douro, dateert uit 1615, met inheemse witte druivensoorten waaronder Arinto, Gouveio en Rabigato bovenaan geplant om de potentiële zuurgraad te maximaliseren, de wijnstokken zitten vaak boven de wolken. 
 
Iedereen die Quinta do Crasto bezoekt, vermeldt altijd hun zwembad, dat helemaal op het terrein is gebouwd (zonder zichtbare rand), men kan al zwemmend uitkijken over de prachtige vallei, en mocht men zou strijden om de mooiste locatie, zou Crasto zonder twijfel winnen. Crasto heeft ook een nieuwe wijngaard van 120 hectare (Quinta da Cabreira) gekocht in de bovenste Douro, dicht bij de Spaanse grens. Een wijngaard waar vooral rode en niet in de laatste plaats witte wijnen  worden geproduceerd.
 
Quinta do Crasto is eigendom van de familie Roquette en de familie is nog steeds actief in het wijnhuis met Miguel Roquette als marketing- en exportmanager, en Tomás,  een oenoloog die gespecialiseerd is in de portwijnen. Ca. 75% van de productie gaat naar de tafelwijnen, de resterende 25% naar de portwijnen. De eerste wijnen onder hun eigen naam werden ook gelanceerd in 1994.  De rode wijnen van Crasto zijn de meest rustieke van de vijf huizen, maar zijn altijd uitstekende wijnen. Vooral hun reserva is één van de beste van Portugal, en in goede jaren maken ze ook de Maria Theresa, die zeker de moeite waard is om te proeven, hoewel deze moeilijk te verkrijgen is 
 
Bijna tegenover Quinta do Crasto situeert zich ‘Niepoort’ die qua productie de grootste van de Douro Boys is, met twee miljoen flessen. Opgericht door de Nederlandse pionier Francisco van der Niepoort in 1842 en nu gerund door achterkleinzoon Dirk, is Port goed voor ongeveer een derde van zijn productie, waarbij Niepoort één van de eerste was die hoogwaardige commerciële wijnen maakte in de Douro. 
 
Niepoort is een particulier familiebedrijf en misschien wel de bekendste van de vijf huizen. Niepoort haalt zijn druiven van een aantal kleine wijnboeren in de Pinhão-vallei en van zijn eigen wijngaarden Quinta de Napoles en Quinta do Carril, beide gelegen aan de rivier de Tedo. Dirk staat bekend om het streven naar een andere en frissere stijl, die hem vaak in conflict heeft gebracht met zijn zus en moeder. En er zijn verschillende pauzes geweest, maar uiteindelijk is Dirk elke keer teruggekeerd naar het familiebezit. De beste wijn is de witte Redoma die zeer atypisch is met zijn dunne citrusuitdrukking, maar die na 5-7 jaar opslag een olieachtige textuur en een aantal zeer complexe tonen krijgt. Aan de rode kant is Batuta de beste, hoewel alleen in goede jaren geproduceerd.
 
Quinta do Vallado bevindt zich aan beide zijden van de rivier de Corgo, dicht bij de uitmonding in de rivier de Douro, eigendom van de familie Ferreira en tegenwoordig beheerd door Francisco Spratley Ferreira en Joao Ferreira Alvares Ribeiro. Het huis heeft ook een kleiner luxe hotel op de wijngaard, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1716. Tot 1987 lag de nadruk vooral op de productie van portwijnen die werden verkocht onder het merk Ferreira, en in 1987 werd verkocht. In 1990 begon men tegelijkertijd met de productie van rode en witte kwaliteitswijn, en de aanplant van nieuwe wijngaarden. In 1997 werden nieuwe kelders en productiefaciliteiten gebouwd. 
  
De wijnen van Vallado hebben over het algemeen een zeer internationale uitstraling en zijn ook de wijnen van de Douro Boys, die met name de hoogste scores bij de Amerikaanse recensenten behalen. De beste wijn is de huis reserva wijn, die erg dicht is en een extreem mooie structuur heeft. In goede jaren wordt de Adelaide, gemaakt, op basis van druiven van zeer oude wijnstokken. Gebotteld ter ere van Dona Antónia Adelaide Ferreira, dit is een unieke wijn, gemaakt van een wijngaard in Rio Torto, waarvan het meeste werd aangeplant in de jaren 1940, traditioneel geplant als een veldmix van meer dan 30 druivensoorten. Een zeer zeldzame wijn, alleen gebotteld in uitzonderlijke jaren, en in zeer kleine hoeveelheden 
 
De van Zellers kunnen hun aanwezigheid in de regio tot de 18e eeuw traceren, Cristiano van Zeller nam in 1996 Vale de Maria over na de verkoop van het bekende huis Quinta do Noval nabij Pinhão. Hier bezit hij 10 hectare wijngaarden met meer dan 50 jaar oude wijnstokken. Twee jaar geleden werd Quinta Vale D. Maria verkocht aan de machtige Sogrape-groep. 
 
van Zeller is eigenlijk de kleinste van de Douro Boys als het gaat om productie, met zorgvuldig gerestaureerde de historische wijngaarden. Hij is gepassioneerd over de diversiteit van de regio, die hij vergelijkt met Bourgondië met "elke kleine hoek die een andere stijl produceert." Van Zeller heeft een "omgekeerde piramide" van wijnen, met één instapwijn van elke kleur van wijn en een breder assortiment voor het hoger gamma 

Aangezien Vale Dona Maria een koelere streek is dan in de Pinhão-vallei, zijn de druiven daarom meer geschikt voor het maken van rode wijnen. In verschillende velden zijn meer dan 50 verschillende druivenrassen van zeer oude wijnstokken geïdentificeerd in traditionele veldmengsels. De vele variëteiten dragen bij aan de complexiteit van de wijnen van de Vale de Maria, maar vormen ook grote uitdagingen tijdens de oogst om elke druiventros bij optimale rijpheid te oogsten. In de kelder worden alle percelen afzonderlijk gevinifieerd, en het uiteindelijke mengsel wordt vaak slechts een maand voor de finale wijn gebotteld. Overigens wordt nog steeds een aanzienlijk deel van de druiven vertrapt. Op deze manier leert Cristiano van Zeller zijn streek beter kennen en kan hij de wijnen tot in detail verbeteren. Tegen deze achtergrond zijn "Vinha Francisca", "C.V." en "Vinha do Rio" in de afgelopen jaren aan de collectie toegevoegd. De wijnen van Vale de Maria zijn indrukwekkend goed. Het wijnhuis is sinds 2017 in handen van de grote Vinho verde-producent, Aveleda, maar de familie van Zeller is nog steeds betrokken bij de groei en het maken van de betere wijnen. 
 
De wijnen van de Douro Boys zijn uiteraard te koop bij PorteVinho
 



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog


free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
Voorjaarsproeverij : 19-mei-24
lentedegustatie-portevinho-crop
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden:  




Webshop gemaakt met EasyWebshop